Vill du avbryta din gåva?

Ge en gåva

Åke Ljungdahls pris

Vi delar ut 100 000 kronor till forskning som stärkt svensk parkinsonvård. Nominera till Åke Ljungdahls pris senast 1 maj 2025.

För att understödja vidareutvecklingen av den kliniska Parkinsonforskningen och behandlingen i Sverige, instiftade Parkinsonförbundets Forskningsfond år 2008 ett pris, till Åke Ljungdahls minne. Priset avser att främja föryelse och utveckling inom området klinisk behandling och forskning vid Parkinsons sjukdom och bör användas till forskningsrelaterad verksamhet. Prissumman är 100.000 SEK.
Av detta är 25 000 SEK ett personligt stipendium och 75 000 SEK forskningsanslag.

Vilka kan nominera?
Samtliga professorer och överläkare vid svenska kliniker eller lärosäten där det bedrivs neurovetenskaplig forskning.

Vilka kan nomineras?
Disputerad forskare, max 8 år efter disputation, eller doktorand vars forskning lett till framsteg i vården av personer med Parkinsons sjukdom inklusive atypiska former och som visar intresse av fortsatt arbete inom parkinsonvården.

Nomineringen bör innehålla förutom motivering på max en A4, även CV på den person som föreslås.

Kan tidigare nominering upprepas?
Ja. Skicka in tidigare namnförslag, kortfattat CV, samt eventuellt nytillkomna publikationer.

Vem utser pristagare?
Parkinsonförbundets Forskningsfonds styrelse.

Vart skall förslagen skickas?
Parkinsonfonden, e-mail: anslag@parkinsonfonden.se

När skall förslagen ha inkommit?
Senast 1 maj.

När delas priset ut?
Vid lämpligt tillfälle.

Vidare upplysningar lämnas av Forskningsfondens ordförande, Stefan Åsberg, tel 076 6316112
E-post:
ordforande@parkinsonfonden.se

Åke Ljungdahls pris 2023

Parkinsonfondens styrelse har utsett Arja Höglund, Karolinska  universitetssjukhuset, till mottagare av Åke Ljungdahls pris 2023. Priset är på 100 000 kronor, varav 25 000 kronor är ett personligt stipendium och återstoden ett bidrag till mottagarens fortsatta forskning.

Arja Höglund är sjuksköterska vid neurologen, Karolinska universitetssjukhuset, och arbetar med Parkinsons sjukdom och andra neurologiska rörelsesjukdomar. Hon disputerade i december 2020 på avhandlingen Daytime sleepiness in Parkinson’s disease in relation to other symptoms, disease progression and daily life. Avhandlingen är baserad på prospektiva longitudinella data från kohorter som hon själv följt och även fortsätter att följa efter disputation. Avhandlingen fokuserade på dagsömnighet vid Parkinsons sjukdom, och innefattade fyra delarbeten avseende (1) relationen mellan dagsömnighet och andra motoriska och icke-motoriska symptom, (2) långtidsutvecklingen av dagsömnighet över 10 år, (3) sambandet mellan episoder av dagsömnighet och andra motoriska och icke-motoriska fluktuationer, samt (4) upplevelsen av dagsömnighet i dagligt liv hos personer med Parkinsons sjukdom. Sammantaget resulterade avhandlingen i ny kunskap av klinisk betydelse för att identifiera och förstå dagsömnighet vid Parkinsons sjukdom, och därmed även kunna förbättra omhändertagandet av personer med Parkinsons sjukdom. Detta är av stort värde då dagsömnighet är ett vanligt men bristfälligt studerat problem som inte sällan leder till betydande negativa konsekvenser. Efter disputationen fortsätter Arja följa en av sina kohorter i syfte att ytterligare belysa den aktuella problematiken. Hon driver även sedan 2021 ett innovationsprojekt som syftar till förbättrat omhändertagande av personer med nydiagnostiserad Parkinsons sjukdom.